In de krant!

Afgelopen week stond er een gaaf stukje over mijn Olympische droom in de Oegstgeester Courant. Voor wie het nog niet heeft gelezen of niet heeft kunnen lezen hier nogmaals het artikel. Dank aan de Oegstgeester Courant en Graal Makelaardij!

Floor van Ameyde op weg naar de Olympische Spelen

Al op haar zevende was al duidelijk dat de Oegstgeestse Floor van Ameyde enorm veel skitalent had. “Tijdens onze skivakantie kwam een oud-trainer uit Zwitserland naar ons toe om te vetellen dat Floor enorm veel talent had. Hij vertelde er bij dat we ‘niet te lang moesten wachten’ met het ontwikkelen van haar talent,” vertelt vader Thierry van Ameyde ontspannen aan een tafel bij hockeyclub LOHC.

Floor kan zich dat nog goed herinneren. Al op de lagere school, ze zat op de Montessorischool aan de Lange Voort, maakte ze deel uit van Skiteam Midden-Nederland waarmee ze minstens viermaal per jaar (in de herfst-, kerst-, krokus- en meivakantie) een week in Oostenrijk ging trainen. “Ze zat pas in groep 4 toen ik haar aan de lijn had vanuit Oostenrijk,” beschrijft haar vader. “Toen ik vroeg of ze heimwee had, zei ze: ‘Jawel, maar ik denk er gewoon niet aan’.” Dat ze inderdaad een toptalent was, bleek uit haar goede resultaten. Overigens zat ze een klas lager dan het ski-talent Adriana Jelinkova, dat ook in Oegstgeest woonde en onder andere op de Jeugd Olympische Spelen van 2012 brons won op de supercombinatie.

Haar houding laat zien hoe vastberaden Floor van Ameyde (1996) is om de top in het skiën te halen. “Na een jaar Rijnlands Lyceum kon ik gelukkig deelnemen aan het Topsport Talent programma van het Leonardo da Vinci College in Leiden. Ik miste door mijn trainingen in het buitenland soms wel tien weken school, dus ik had de steun van de leraren nodig.” Ondanks de medewerking van de school, moest er vaak gepraat worden met de schoolleiding, want haar situatie was behoorlijk uniek. “De meeste topsporters deden aan voetbal of tennis, en kwamen dan een uur later, of gingen eerder weg voor training. Skiërs waren ze niet gewend: ik was weg van december tot maart.”

Discipline

Haar liefde voor de skisport en haar ijzeren discipline hielpen haar door deze jaren heen. Tijdens trainingsweken was ze zelf verantwoordelijk voor haar schoolwerk. “Inhoudelijke begeleiding was er in Oostenrijk niet, sterker nog: de jongere skiërs kwamen juist naar míj toe met hun schoolvragen.” Een mogelijkheid om een jaar langer over de vwo-eindexamenklas te doen, greep Floor niet aan, en dus behaalde ze in juni 2014 op 17-jarige leeftijd haar Vwo-diploma. “Ongelofelijk wat een discipline die meid heeft,” bewondert haar vader. “Ook in de zomermaanden trainde ze hard, en stond ze altijd fris op, om om 8.00 uur alweer op de skibaan te staan.”

Steun

Haar doorzettingsvermogen kan Floor goed gebruiken nu ze, naast het trainen, ook voor haar eigen fondsen moet zorgen. “Skiën is een dure sport, en dat kunnen mijn ouders niet voor mij blijven betalen. Ik ben ervan overtuigd dat ik onder de juiste omstandigheden ver kan komen.” Daarom heeft zij vorig jaar de stichting Skiing 4 Gold, en de fanclub ‘Friends, Fans & Floor’ opgericht. Makelaar Wim Graal is een sponsor van het eerste uur. “Geweldig om een topsporter met zoveel passie en ambitie te sponsoren. Samen met Floor gaan we ervoor dat ze deelneemt aan de Olympische Winterspelen van 2018 of 2022. Per verkochte woning doneert Graal Makelaardij vijftig euro aan de Stichting die de topsportcarrière van Floor ondersteunt.”

Floor van Ameyde maakt inmiddels, naast haar studie Commerciële Economie aan de Johan Cruyff University, deel uit van een Brits trainingsteam. “Daar kan ik mij optrekken aan leeftijdsgenoten, die er in Nederland niet zoveel zijn.” Om de top te halen moet je een doorzetter zijn. “Ik heb veel geduld en train gestaag door. Het is een kwestie van een lange adem hebben, nu zeker, nu ik een blessure aan mijn knie heb. Ik weet dat mijn goud in de toekomst ligt, en het is geweldig om te zien dat er mensen zijn die naast mij gaan staan, en mij helpen dat doel te verwezenlijken.” In haar klasse is Floor momenteel derde van Nederland. In 2014 werd zij Nederlands jeugdkampioen onder de 18.

Wie Floor van Ameyde wil steunen om haar droom waar te maken kan lid worden van haar fanclub, of zich aanmelden als sponsor. Meer informatie op: www.floorvanameyde.com

Foto: Oegstgeestenaar Wim Graal overhandigt een sponsorcheque aan Floor van Ameyde.