Eat Natural & voeding

Voeding: er is zo’n beetje niets dat ingewikkelder maar o, zo belangrijk is. De basis van een gezonde voeding en de richtlijnen voor een goede voeding gelden niet alleen voor een topsporter maar voor ieder mens. ‘Eet gevarieerd, eet niet teveel en beweeg, eet minder verzadigd vet, eet veel groente, fruit en brood. Dit soort uitspraken vliegen je om de oren.

Als trotse sporter ben ik blij dat ik ook dit seizoen weer word gesponsord door Eat Natural. Dit geeft mij de mogelijkheid mijn voeding optimaal aan te passen aan mijn trainingen.

‘Wij zijn erg trots om sponsor te zijn van Floor! We bewonderen Floor vanwege haar doorzettingsvermogen, ambitie en professionele houding, zowel in het skiën als in haar inzet voor haar stichting. Maar natuurlijk is er ook een perfecte match van EAT NATURAL met Floor. Ze is als sporter erg bewust van voeding en een bewuste levensstijl en wij hopen als EAT NATURAL hier een bijdrage aan te kunnen leveren met onze producten. We wensen Floor heel veel succes en hopen haar te kunnen blijven ondersteunen in haar sportieve carrière!’ Aldus Eat Natural.

Onze dagelijkse voeding bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten, voedingsvezels, vitamines, mineralen en water. De juiste voeding op het juiste moment is voor een  skiër niet altijd even eenvoudig, maar o zo belangrijk! Neem bijvoorbeeld een training in de sneeuw. Je weet nooit wat je te wachten staat: soms sta je op de piste en gaat de training langer door vanwege de optimale condities, de andere keer is het slecht en wordt de training na een uur afgebroken. Mijn uitdaging is dus om zo goed mogelijk in te spelen op veranderende omstandigheden/situaties. Hiervoor is het belangrijk dat ik keuze heb in het eten dat ik mee neem naar de piste: eiwitten of koolhydraten?

Eiwitten

Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sneller herstellen. Hierdoor kan ik meer trainen zonder dat ik mijn spieren afbreek.

Koolhydraten

Je lichaam zet dit om in glucose en gebruikt het als energiebron. Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Dit wil zeggen dat als ik nu energie nodig heb, ik voor snelle koolhydraten kies. Het nadeel hiervan is vaak dat daarna je energie niveau snel daalt. Je wordt moe!

Vitamines en mineralen

De regulerende stoffen voor het lichaam. Deze zorgen ervoor dat alle processen goed verlopen. Een mineraal als calcium (kalk) dient ook als bouwstof. Gevarieerd eten geeft voldoende vitamines en mineralen. Daar sporten meer dan een normale inspanning vraagt van het lichaam zorg ik voor een dagelijkse aanvulling. Vanwege doping is het belangrijk dat deze supplementen uit een fabriek komen waarvan het productieproces gecontroleerd is!

Water

Een bouwstof maar ook de handhaver van een goede lichaamstemperatuur. Daarnaast zorgt water voor het transport van de vele stoffen die door ons lichaam circuleren en de uitscheiding van de afvalstoffen.

Ik heb spelenderwijs geleerd hoe belangrijk  voeding is en wat het met je doet. Het is eigenlijk een soort spel waarbij je constant bewust de verschillende pionnen inzet. Maar een goed gevarieerde voeding is de basis van iedere dag! Eat Natural levert hier een belangrijke bijdrage aan met hun energierepen, ontbijtgranen, granola en noten. Simple isn’t it?